Anbefalinger til årets Roskilde Festival

25.06.19
Lørdag den 29. juni åbnes portene til Roskilde Festival 2019. Vi guider til koncerter fra årets program med spændende kunstnere, der sandsynligvis flyver under radaren for de fleste.

Programmet for Europas næststørste musikfestival starter allerede i warm up-dagene fra søndag den 30. juni til tirsdag den 2. juli, mens hovedprogrammet løber af stabelen fra 3.-6. juli.

Her anbefaler tre af bibliotekets ansatte i musik, film og spil kunstnere indenfor forskellige genrer, der måske ikke er kendt af flertallet af festivalgæsterne.

Anbefalinger til rap og urban-kunstnere
Rosalía (ES) - Onsdag 3. juli kl. 21.30 på Avalon 
Særligt i lande med spansktalende befolkningsgrupper er den 25-årige catalonske sangerinde Rosalía noget af det hotteste lige nu. Hun har vakt opsigt med sin unikke blanding af urban pop og klassisk flamenco!, der er både vanvittigt iørefaldende og ekstremt dansabel.

Joey Purp (US) - Torsdag 4. juli kl. 16.30 på Apollo
Chicago-rapperen Joey Purp mixer energisk gaderap og bidende samfundskommentarer med eksperimenterende og alsidige hiphop-produktioner, der gør den 25-årige rapper til en af de mest progressive og stilskabende hiphop-kunstnere i genrens nye generation. 

Saweetie (US) - Fredag 5. juli kl. 18.30 på Apollo 
Saweeiti er ung rapper fra Hayward, Californien, der er blevet spået en stor fremtid. Hendes åbenlyse talent, boss lady-attitude og mainstream-orienterede lyd har gjort sammenligninger med superstjerner som Cardi B og Nicki Minaj helt oplagte.

Anders Koch Madsen, digital kulturformidler

Anbefalinger til rock og metal
Power Trip (US) - onsdag 3. juli kl. 20.30 på Avalon
En ting der synes at være sikkert stort set hvert eneste år er, at Roskilde Festival nærmest har et bedre metalprogram end Copenhell, der ellers i modsætning til Roskilde er en egentlig genrefestival med speciale inden for metalen. I år er heller ingen undtagelse og et af de metalnavne, jeg ser mest frem til på årets Roskilde, er det amerikanske band Power Trip. Power Trip spiller såkaldt crossover thrash. En blanding af thrash metal og hardcore punk, som giver associationer til navne som Suicicdal Tendencies og Storm troopers of Death. Langt fra så eksperimenterende som nogle af de andre metalnavne på årets festival, men til gengæld er der garanti for høj energi og en moshpit, der uden tvivl mere end én gang vil komme til at overtræde Roskildes sikkerhedsregulativer.

Parquet Courts (US) - torsdag 4. juli kl. 17 på Avalon
"Americana punk" har guitarist og forsanger, Andrew Savage, kaldt musikken fra sit slackede indieband Parquet Courts. Dybest set er der dog tale om et rockband, som med forholdsvist simple riffs og low fi-pigtrådslyd får skabt catchy melodier og tekster, som med en vis grad af ironi beskriver livet som slacker i New York. Tag eks. det fantastiske nummer "Stoned and Starving", der dybest set handler om at vandre rundt i bydelen Queens, mens man er skæv og sulten. En perfekt koncert til en stenet eftermiddag i solen.

Cult Leader (US) - torsdag 4. juli kl. 18.30 på Gloria
Hvor Power Trip leverer en meget klassisk og lige ud af landevejen form for metal, så får eksperimenterne mere frit løb hos Salt Lake City-bandet Cult Leader. Cult Leader spiller en meget kaotisk og dissonant form for hardcore, der afviger komplet fra en konventionel vers/omkvæd-struktur og 4/4 taktart - med undtagelse af når de en gang imellem sænker tempoet og spiller en form for mørk og messende okkult rockmusik.  Et brutalt, voldsomt og eksperimenterende band, der uden tvivl ikke er for alle og enhver. 100% garanti for dårlig stemning.

Andreas Lykke Jensen, musikbibliotekar

Anbefalinger til koncerter i opvarmningsdagene
Girlcrush - søndag d. 30. juni kl. 20.00 på Rising
Ekstremt catchy og charmerende pop-punk fra denne københavnske trio, der med kun to udgivne numre har sat forventningerne til deres første reelle udgivelse op på en høj hylde. Tekster og vokal går lige i hjertet, og bandet beviser, at man ikke behøver være Jimi Hendrix på sit instrument, hvis bare man har en god sang.

Gullo Gullo - mandag d. 1. juli kl. 14.00 på Rising
Infernalsk, urovækkende og grænsesøgende musik fra Mayhem-scenen på Ydre Nørrebro, som det sidste årti har været arnested for nærmest alle eksperimenterende livtag med rockmusikken i DK. Gullo Gullo er sammensat af ekstremt dygtige musikere, der virtuost turnerer rundt imellem hård banan-genrer som hardcore, doom og metal. Vær forberedt på et sonisk syrebad tidligt på eftermiddagen! 

Søn - søndag d. 30. juni kl. 20.00 på Rising
Hvis Morrissey og The Smiths havde haft adgang til sociale medier – og været fra Danmark – så havde de måske lydt som københavnske Søn. Der er et imponerende ambitionsniveau i bandets bittersøde sange om selfie-kultur og et post-teenageliv, hvor man åh så gerne vil være voksen, men hvor de tårnhøje forventninger til succes, kærlighed og lykke ender med at spænde ben for sig selv.  

Morten Ammitzbøll, kulturformidler 


Læs mere om festivalens program.