Fiona Apple (foto: Sachyn Mital)
Fiona Apple (foto: Sachyn Mital)

Månedens sang: Pale September

Fordyb dig i Fiona Apples tidløse ballade med en undertone af melankoli.

Da Fiona Apples debutalbum Tidal udkom i 1996, fik den 18-årige musiker stor opmærksomhed, og hun blev sammenlignet med andre singer/songwriters såsom Tori Amos og Alanis Morissette.

Debutalbummets sange kredser om tab, accept og nyt håb, og sangteksterne er indrammet i analogier af tid, temperatur og årstider.

Pladens 9. track hedder ”Pale September” (september er den 9. måned) og er en poetisk, tidsløs ballade med piano, vibrafon og bas.

"The autumn days swung soft around me
/
like cotton on my skin"

Håbefuld og melankolsk

Fiona Apples søster, cabaretskuespilleren Maude Maggart, synger backing vokal på ”Pale September”, og de to søsters vokalharmonier giver nummeret et smuk, sofistikeret touch.

Sangen er håbefuld, men har undertone af - september grå - tristhed, der stemningsmæssigt leder tankerne hen på Lana del Reys melankolske univers.

"And all my armor falling down in a pile at my feet"   

Det er en af pladens mere jazzede numre, og teksterne er meget poetiske.

Mange blev overraskede over at høre, at Apple kun var 18, da albummet blev udgivet - hendes sange virkede meget ældre, end hun var.

"Pale September
/
I wore the time like a dress that year"

Lyt til ”Pale September” her

Årets sange

Fra januars bitre kulde til julis lyse sommernætter - følg med, når vi resten af året sætter fokus på stærke sangtekster, som afspejler månederne.

Vi dykker ned i de smukkeste, de dystreste og de mest elegante musikalske fortolkninger af årets gang og samler dem alle på denne Spotify-playliste: