10 cellokoncerter du skal høre

Af Anonym
27.06.22
Her får du et bud på 10 store cellokoncerter, som er værd at opsøge.

Koncerten for soloinstrument og orkester, som vi kender den i dag, blev udviklet af italienerne Torelli og Vivaldi omkring år 1700.

Der er skrevet tusindvis af koncerter, men ikke mange for cello - og det kan undre, for med sin varme, bløde klang er celloen måske det bedste instrument til at udtrykke følelser. 

Her får du et bud på 10 cellokoncerter, man absolut må høre, hvis man holder af klassisk musik.

Indspilningerne er valgt, så du samtidig møder nogle af de største cellister.

Listen er ikke nogen top 10 - koncerterne er ordnet efter komponistens fødselsår.

VIVALDI: CELLOKONCERT I G-MOL, RV 416

Blandt de tidligste cellokoncerter, man kender, er 27 skrevet af "den røde præst". Ligesom hans andre koncerter er de livlige, farvestrålende og fyldt med overraskelser, og de stiller store krav til solistens virtuositet.

HAYDN: CELLOKONCERT NR. 1

Haydns første koncert for cello opdagede man så sent som i 1962. Den blev straks vældigt populær og findes i talrige indspilninger. Hør den her med den eminente østrigske cellist Heinrich Schiff.

BOCCHERINI: CELLOKONCERT NR. 9

Luigi Boccherinis 11 cellokoncerter er fulde af sødme og elegance og hører til det fineste, der er skrevet for instrumentet. Skøn musik fra samme tid som Haydn og Mozart.

LALO: CELLOKONCERT I D-MOL

Edouard Lalo var fransk, men en del af hans musik har spansk stemning. Det gælder bl.a. cellokoncerten fra 1876, et let tilgængeligt værk, hvor instrumenet får lov både at synge og danse.

SAINT-SAËNS: CELLOKONCERT NR. 1

Et af de smukkeste cellostykker er "Svanen" i Saint-Saëns "Dyrenes karneval". Han skrev også to koncerter for cello, hvoraf den første, der spilles i ét ubrudt forløb, er den mest populære. Voldsom, lidenskabelig og sprudlende.

DVORAK: CELLOKONCERT NR. 2

Med Dvoraks anden cellokoncert fra 1895 er vi fremme ved en hovedhjørnesten i repertoiret. Romantisk svulmende og med stor melodisk skønhed - som at fare vild i Böhmens vældige skove en smuk sommerdag.

ELGAR: CELLOKONCERT I E-MOL

Endnu en hjørnesten. Har man sagt cellokoncert, må man også sige Elgar. Og Jacqueline du Pre! Hun er uløseligt forbundet med dette værk, som hun gav en dyb og spontan udførelse i 1965.

LUTOSLAWSKI: CELLOKONCERT

Få koncerter starter mere overraskende end denne - celloen gentager samme tone tyve gange! Det udvikler sig til en dramatisk kamp mellem solisten (individet) og orkesteret (samfundet) om at få ordet. Polsk politisk musik anno 1970.

DUTILLEUX: TOUT UN MONDE LOINTAIN

Der hersker en hypnotisk, drømmeagtig stemning i denne musik, der er inspireret af Baudelaires "Syndens blomster". Hør den med Mstislav Rostropovitj, den cellist, koncerten er skrevet til (ligesom det i øvrigt er tilfældet med Lutoslawskis).

TAVENER: THE PROTECTING VEIL

John Tavener fik sit store gennembrud i 1987 med dette meditative, spirituelle værk for cello og strygeorkester. "Jeg ønskede at skabe en ikon i lyd i stedet for på træ, og at bruge celloen som pensel," siger komponisten selv.