Bibliotekets litteraturformidler Bettina med Lauren Groffs 'Matrix'
Bibliotekets litteraturformidler Bettina med Lauren Groffs 'Matrix'

Boganbefaling: Matrix

Vores litteraturformidler Bettina anbefaler en kvindelig, kraftfuld og kødelig klosterroman!

Lauren Groffs Matrix er en stærk og smuk roman om kvinder, køn, kærlighed og fællesskab med udgangspunkt i den historiske person Marie de France.

Marie passer med sit grove ansigt og sin enorme højde ikke ind ved det engelske hof og sendes derfor væk for at bestyre et kloster. Marie er langtfra begejstret for beslutningen, og særlig religiøs er hun heller ikke.

Klostret i en ringe forfatning, og nonnerne er syge og sulter. Det er ikke det liv, Marie har drømt om. Men Marie har sans for at drive et kloster. Hun udnytter ressourcerne bedre, velstanden stiger og klostret vokser. Langsomt, men sikkert omdanner Marie klostret til et matriarkat, hvor nonnerne og tjenestefolkene (også kun kvinder) varetager alle arbejdsopgaver.

Labyrint for de indviede

Beskrivelsen af Marie er fin og nuanceret og giver et godt indblik i udfordringerne ved at være kvinde og forretningskvinde i middelalderen. Ud over at være praktisk anlagt skriver Marie også digte og får guddommelige åbenbaringer eksempelvis, at klostret skal omgives af en labyrint, der kun lader de indviede komme ind.

Matrix er en inspirerende historisk roman om kvinder, der kan og vil selv.

Rigtig god læselyst,
Bettina 

Materialer