Joanna Rubin Dranger (foto: Magnus Fröderberg, norden.org)
Joanna Rubin Dranger (foto: Magnus Fröderberg, norden.org)

Tillykke til Joanna Rubin Dranger modtager af Nordisk Råds Litteraturpris 2023

Joanna Rubin Dranger er blevet tildelt den fornemme pris for sit værk ”Ihågkom oss till liv”. Titlen stammer fra en jødisk bøn og betyder husk os til live. Og det er netop hvad Joanna Rubin Dranger gør i dette nyskabende værk, som består af både tekst og billeder.

Genreoverskridende værk

Nordisk Råd skriver om værket, at det er
En grafisk roman, en historisk fortælling, en slags forfatterdagbog og en selvbiografi, hvor jegets personlige liv væves sammen med store politiske begivenheder. Her knyttes fotografier, tegninger og tekst sammen til en nærmest overvældende effektiv fortælling, som i sin helt egen form arbejder videre i den tradition, der også indeholder klassikere som Art Spiegelmans "Maus" og Marjane Satrapis "Persepolis".

Familiehistorie

”Ihågkom oss till liv” handler om forfatterens mosters selvmord og de mange familiemedlemmer der er forsvundet under Anden Verdenskrig. Det er jødisk historie, Holocaust og antisemitisme. Værket er endnu ikke udkommet på dansk.

Fra Joanna Rubin Drangers hånd har vi på dansk tegneserien Frøken Mærkværdig & karrieren, der handler om at være unik og leve op til egne og andres forventninger - en slags chicklitt på tegneserieform.

Foto: Magnus Fröderberg, norden.org

Materialer