Læsernes bogpris 2024
Læsernes bogpris 2024

Vinderen af Læsernes bogpris 2024

15.04.24
Tre ugers afstemning er afsluttet, og det står nu klart, at Mathilde Walter Clarks ’Det blinde øje’, i et tæt opløb, kan kåres som vinderen af Læsernes bogpris 2024.

Minksagen blev en af de største politiske skandaler i nyere danmarkshistorie. Den satte lys på en dybt forgældet branche, som i forvejen havde stor etisk bevågenhed, og endte med en guldrandet kompensation. Men hvor var det lille pelsdyr selv henne i al den virvar? Hvad var det journalisterne fokuserede på, da vi stod i døde dyr til knæene? Hvilke historier fik vi fortalt? Mathilde Walter Clark sætter sig for at undersøge, hvad der var op og ned i skandalen, og ender med en fortælling om holocaustlignende farme, kaotiske beslutningsprocesser, journalistisk dovenskab og menneskelig dobbeltmoral.

Når dyrene bliver fortrængt

Udover foraftterens personlige reaktioner på de fakta, hun graver sig frem til, får vi viden om minkens historie, aflivningsteknikker, produktionsforhold og mediemanipulation.Bogen er en beretning om menneskets evne til at gøre sig selv til forgrund, og om hvad der sker med os, når dyrene bliver fortrængt fra vores historier.

Ord er magt

I talen til prisvinderen sagde Kirsten Boelt, bestyrelsesformand for Ordkraft Litteraturfestival bl.a.:
Din bog viser hvad sproget kan bruges til. Du trækker mange eksempler frem, hvor læserne kan se at ja, ord er magt og er i stand til at skabe en distance til det der i virkeligheden sker i minkproduktionen og i faktisk i landbruget generelt.
Du har selv ordene i din magt og bruger dem til at demonstrere, hvordan de kan tildække eller afsløre og ændre vores måde at se tingene på. Din bog viser også, hvad litteratur kan, måske i modsætning til den offentlige debat. Din bog er ikke en flygtig debat i medierne, det er et manifest, der står lysende klart, og som vi kan tage frem og snakke med hinanden om i lang tid.”.


 

Læsernes bogpris uddeles i et samarbejde mellem bibliotekarer, repræsentanter fra Danmarks Biblioteksforening, Litteratursiden , Ordkraft og alle læserne, der har stemt.
Læs mere om Mathilde Walter Clark på Forfatterweb og Politikens Forlag.

 


 

 

Materialer