Bibliotekar Helle Kundby anbefaler varmt filmen "Love & Mercy" om bandet The Beach Boys.
Bibliotekar Helle Kundby anbefaler varmt filmen "Love & Mercy" om bandet The Beach Boys.

Filmanbefaling - Love & Mercy

10.12.16
Du har nok hørt sangene "Good Vibrations" og "God only knows" af The Beach Boys masser af gange, men kender du til baggrunden for sangene? Se filmen "Love & Mercy" og få en historie du sent vil glemme.

Historien om The Beatles og medlemmerne i det legendariske band kender de fleste til, men jeg må indrømme, at når det kommer til bandet The Beach Boys, kender jeg ikke meget til deres baggrund.

Selvom jeg har hørt sangene Good vibrations og God only knows et utal af gange, ved jeg ikke noget om hvordan de blev skabt og af hvem.

Men nu har jeg set filmen Love & Mercy og er blevet meget klogere på Brian Wilson, som var stifteren og den kreative kraft bag The Beach Boys.

Nervøse sammenbrud og stofmisbrug

The Beach Boys startede i 1961 og bestod af brødrene Brian, Dennis og Carl, fætteren Mike Love og Brians skolekammerat Al Jardine.

I filmen er der to fortællespor. I det ene spilles den unge Brian Wilson af Paul Dano. Vi følger Wilsons liv efter den første store kommercielle succes med hits som California Girls, Fun fun fun og I get around.

I midten af 1960'erne får Brian Wilson et nervøst sammenbrud og han må derfor blive hjemme mens resten af gruppen tager på turne. I stedet kaster han sig over arbejdet med albummet Pet Sounds. I det andet fortællespor følger vi den lidt ældre Wilson, nu spillet af John Cusack, der kæmper med psykisk sygdom og stofmisbrug.

Overvåget af skør psykiater

I 1980'erne er Brian Wilson psykisk nedbrudt og bliver overmedicineret og overvåget døgnet rundt af sin moralsk anløbne psykiater, spillet af Paul Giamatti. Wilson forelsker sig imidlertid i Melinda Ledbetter, som hjælper ham med at tage kampen op mod sine dæmoner og psykiateren.

En fascinerende historie

Jeg synes ikke, at det virker forstyrrende, at der er de to fortællespor. Sammen tegner de to et fascinerende portræt af et kreativt, komplekst og plaget menneske.

Det er en bevægende film med flotte skuespilpræstationer. Se den, hvis du er musikinteresseret eller bare generelt filmfan. 

En lille smagsprøve

Den officielle trailer for filmen.

Materialer