Abbey Road fylder 50 år

26.09.19
For præcis 50 år siden i dag udgav Beatles deres sidst indspillede plade Abbey Road. I morgen genudgives pladen i en remastereret udgave.

Deres 11. studiealbum og det sidste album de indspillede. I dag fremstår det som et ikonisk værk i The Beatles’ lange karriere, og for mange muligvis en af favoritterne. Men da den udkom i 1969, var ikke alle anmeldere lige begejstrede for pladen. New York Times’ anmelder fandt eks. kun 15 minutter af pladen nydelsesværdig. Og Detroit Free Press skrev: Vi forventede opfindsomhed, men fik en god LP.

Og selvom der måske kan være en pointe i, at The Beatles ikke opfandt den dybe tallerken med Abbey Road, på samme måde som de nærmest revolutionerede hvorledes populærmusik kunne lyde med Revolver fra 1966, pladen som i mine øjne den dag i dag står som bandets største bedrift. Så er der ingen tvivl om, at når det kommer til den helt klassiske kunst, at skrive gode sange, så er Abbey Road et regulært mesterværk.

Coveret alle kender

Pladens cover er i sig selv blevet en så stor populærkulturel reference, at stort set alle turister i London har forsøgt at genskabe det. Enten med deres venner eller familie. Nogle gange med fjollede ansigter, andre gange uden.

I dag, 50 år efter pladen udkom, synes lysten til at reproducere det øjeblik hvor John, Paul, Ringo og George krydsede gaden, stadig at være stor. I hvert fald at dømme efter en simpel billedsøgning på Google. Måske gøres det for at mærke historiens vingesus fra dengang. Måske blot fordi alle andre gør det. Måske fordi man gerne vil føle sig som en del af et fællesskab.

Uanset årsagen, er det uomtvisteligt, at et band som Beatles har skabt en global sammenhængskraft gennem dets kunst. En fælles referenceramme som kan binde os sammen på tværs af generationer, landegrænser, klasser og hvad der ellers adskiller os. En fortælling, alle kan være en del af.

"Come together, right now. Over me"

Coveret har også været genstand for diverse konpiratoriske overvejelser, samt akademiske analyser. Overdrevne og komiske, ja, men endnu engang vidner de også om Beatles og Abbey Roads enorme indvirkning på populærkulturen. Intet var for småt og ubetydeligt til at blive gransket ganske nøje. Selv de sorte pletter på coverets bagside blev tillagt en betydning. Tegner du en streg mellem dem, får du tallet tre. Tallet skulle efter sigende være antallet af overlevende Beatles-medlemmer efter Paul McCartneys påståede død. 

Premiere på ny video til Here Comes the Sun

Musikalsk er der mange perler på Abbey Road, og især George Harrison fik cementeret sit værd som sangskriver med Something og ikke mindst Here Comes the Sun.

Apropos sidstnævnte, så vil der senere i dag være premiere på en ny video til Here Comes The Sun, som kan livestreames på Youtube.

På Biblioteket Frederiksberg får vi selvfølgelig den nye genudgivelse af Abbey Road til udlån i nær fremtid, men indtil da må i ’nøjes’ med den originale, som selvfølgelig kan lånes på biblioteket. Ligesom alle andre af Beatles’ plader.

 

Tags
Materialer