Bibliotekets litteraturformidler Benoit med Deborah Levys selvbiografiske trilogi.
Bibliotekets litteraturformidler Benoit med Deborah Levys selvbiografiske trilogi.

Deborah Levy - erindringskunst i mesterklasse

En stor forfatter er nu tilgængelig i dansk oversættelse!

Mallorca, Sydafrika, England

Læs gerne Ting jeg ikke vil vide (den mørkeblå bog) til at begynde med, da Deborah Levy fortæller mange minder fra sin barndom i den.

En barndom i Sydafrika med moren og en sød tjener, men også delvis hos nogle slægtninge: faren sidder i fængslet da han er politisk modstander af apartheidregime. Nogle år, der sætter deres præg på den lille pige. Efter farens hjemkomst flytter familien til England, hvor bl. a. Deborahs accent og sprog gør det svært at falde helt til det britiske samfund.

Bogen handler dog ikke kun om Deborah Levys barndom: rammen er Mallorca, hvor hun er taget til for at tage væk fra det hele: hun står midt i en livskrise. Det giver grund til dybe, sjove og alvorlige samtaler med bjerghotellets ejer (en selvstændig kvinde, der knokler for at få stedet til at køre), den lokale kinesiske købmand (som ved at Deborah Levy er forfatteren, men viser diskretion og omsorg).

"Det forår, hvor livet var meget svært, og jeg lå krig med min skæbne og simpelthen ikke kunne se nogen udvej, græd jeg åbenbart mest på togstationers rulletrapper. At køre ned af dem var fint, men der var noget ved det at stå stille og blive båret opad, som udløste det."

                                                                                                                                                                                           Deborah Levy, Ting jeg ikke vil vide

En elcykel og en skriveskurvogn

Netop denne blanding af alvor og diskret humor er Levys kendemærke. En stil hedder det vel?

Livets omkostninger er 2. bind i Deborah Levys trilogi er lige så dejlig en læseoplevelse som Ting jeg ikke vil vide. I Livets omkostninger skriver Levy om skilsmisse, liv med sine unge døtre i en forfaldende britisk ejendom, ture på sin elcykel og skrivestedet: en skurvogn, som hun låner fra en ældre dame.

Det giver anledning til en del cykelture, som du skal glæde dig til at læse. Tonen er unik: Deborah Levy beskriver jo sig selv som en kvinde midt i en livskrise men handlingen bliver ikke tung af denne grund, for hun kan noget med beskrivelser og sproget. Nogle steder, nogle genstande bliver med at dukke op og alle sammen væver en slags baggrund for fortællingen.

Rejser, steder

I trilogiens sidste bog Fast ejendom (den røde) rejser Deborah Levy væk fra London. Børnene bor ikke hjemme mere, og vi læser om New York, Mumbai, Paris, Berlin: et forsøg på at lære sig selv bedre at kende i en ny frihed.

Har du læst trilogiens to første bøger bliver du ikke skuffet, tværtimod: bogen er 100 sider-tykkere end 1’eren og 2’eren.

Så husk: blå, gul, rød. Lad os håbe at flere bøger af Deborah Levy bliver udgivet på dansk.

God fornøjelse!

Materialer