Martin Heitmann / Scraby
Martin Heitmann / Scraby

Playliste: Ny hip hop du bør kende

08.11.21
Gymnasieelev, musikproducer og hip hop-connoisseur Martin Heitmann præsenterer dig for sine yndlingsnumre.

Hip hop-musikken har på få år forvandlet sig fra en ofte udskældt nichegenre til mainstream og nutidens pop.

Men med mindre man er opflasket med lyden af rap og beats, så kan det godt være svært at vide, hvor man skal starte, og hvilke nye tendenser, der kendetegner genren.

Biblioteket har fået hjælp af en særdeles kyndig autoritet til at gøre os alle sammen klogere!

Martin Heitmann er gymnasieelev ved Frederiksberg Gymnasium og producerer selv musik under navnet Scraby.

Han er vild med hip hop og har sammensat en playliste med numre fra de seneste par år, som han selv er stor fan af.

Numre, der i udgangspunktet er vidt forskellige, men som tilsammen demonsterer en genre i konstant udvikling, hvor der hele tiden bliver eksperimenteret med lyden: 

"Jeg har prøvet at komme vidt omkring indenfor genren. Der er både sange fra meget store artister, men også helt nye, upcoming artister. Det vigtigste for mig ved et nummer er, hvilken vibe jeg bliver placeret i, og hvad et track får mig til at føle."

2 numre, Martin er særligt vild med

Lo Village, "NERD"

"Det her er et af mine absolutte yndlingsnumre. Nummeret har et fedt bounce og er super velproduceret. Tracket har en fed opbygning, og stemningen varierer meget i de forskellige stykker, hvilket gør nummeret superinteressant at lytte til. Det har en fed vintage vibe, som spiller godt sammen med vokalerne. Man kan især ligge mærke til alle de beat-breaks (trommeloops), som matcher vokalerne." 

Fourty, "WEISSER RAUCH"

"Nu til et up-tempo Track. "WEISSER RAUCH", som på tysk betyder "hvid røg", har et beat som tydeligt er inspireret af sub-genren UK Garage. Et typisk kendetegn for denne genre er bouncet. Trommerne skubber klart nummeret frem og skaber tempoet, hvorimod melodien giver en mere "laid-back" feeling. Det er også det, jeg synes, der er så fedt ved det her nummer: Kontrasten mellem et godt, uptempo bounce og en melodi og vokal som ligger en dæmper på bouncet."

Hør også Martins egen musik

Martin producerer som nævnt også selv musik under navnet Scraby

Playlisten fuldendes af tre sange, som Martin selv har været med til at producere. Bl.a. nummeret "INDUSTRI", som er lavet med rapperen Idriss, og om hvilket Martin siger: 

"Nummeret er ligesom "NERD" meget baseret på den stemning, man kommer ind i. Tracket anvender klassiske trap-elementer (hip hop-undergenre) som trommerne og 808'en (trommemaskine), men melodien læner sig mere op af et akustisk univers - i form af klaver og strygere."

Følg biblioteket på Spotify og dyk ned i masser af andre playlister om forskellige genrer, temaer m.m.