Foto: Brent Keane from Pexels

Sådan skifter du selv strenge på din guitar

​​​​​​​Nu hvor du alligevel er meget hjemme, var det måske en idé at få spillet noget guitar. Men ærlig talt, hvem gider at spille på en guitar, som er ude af stemning og trænger til at få et sæt nye strenge? Du kan jo tage den hen til en musikforretning og få serviceret den, hvis du kan finde en, der er åben. Men måske kunne du også gøre det selv?

En akustisk guitar kan med enkle midler komme til at lyde og se ud som, da den var ny, hvis den da ikke ligefrem trænger til reparation eller professionel justering. Du skal ikke bruge andet end et sæt nye strenge samt en bidetang.

Du kan måske også bruge en blød klud og lidt sæbevand til at rengøre halsen og kroppen. Kluden skal være hårdt opvredet, da guitaren ikke bør blive våd. Er guitaren meget beskidt, kan du også bruge rensebenzin, men prøv dig forsigtigt frem med et afgrænset område ad gangen. En stringwinder, som kan købes i musikforretninger til 25-50 kroner letter arbejdet, så det kan anbefales at købe en, når man køber strengene. Køb gerne flere sæt strenge ad gangen. Mange musikforretninger sælger pakker med 3 sæt til en fordelagtig pris.

Hvis gribebrættet er blevet beskidt kan du også, imens strengene er afmonteret, rense det med ekstrafin (000) ståluld. I samme arbejdsgang kan du polere båndene, med det samme stykke ståluld. Dog ikke hvis dit gribebræt er lakeret blankt, da stålulden vil ridse lakken. Hvis gribebrættet er blevet kedeligt og udtørret findes der en specialfremstillet olie til gribebræt, som fås i velassorterede musikforretninger, men man kan også bruge palisanderolie, som kan købes hos farvehandleren eller i byggemarkedet. Det vigtigste er, at man ikke bruger for meget og at man ret hurtigt aftørrer gribebrættet igen. Hvis gribebrættet er meget udtørret, kan det anbefales at gentage oliebehandlingen.

Når de nye strenge er monteret, skal man bruge et apparat til at stemme guitaren efter. Hvis du ikke har en tuner, kan du gratis hente en app til din mobiltelefon i din appstore. Jeg kan anbefale Boss Chromatic Tuner. Den er præcis, og så er den gratis uden reklamer.

Vi har lavet en lille fim, der viser, hvor enkelt det er at skifte strenge på en western guitar:

 

Hvis din guitar er en spansk eller klassisk guitar, kan man følge dette link:

Hvis din guitar er en elektrisk guitar, så se her:

Hvis du er meget fingernem og har fået mod på at kaste dig ud i at reparere eller justere din guitar selv, ligger der et utal af mere eller mindre korrekt udførte reparationer på Youtube.com.  
Jeg vil anbefale denne samling af instruktionsvideoer.

Du kan købe det nødvendige værktøj samme sted. Men du skal nok ikke bruge din bedste guitar til at øve dig på.
- Jakob Øllgaard

Jakob Øllgaard er ansat som kulturformidler på Biblioteket Frederiksberg og har tidligere arbejdet som guitartekniker ved 4Sound i København.