Strøm Festival-direktør faldt for en obskur sang fra Jomfruøerne

01.08.19
Strøm Festival indtager København og Frederiksberg i denne uge. Hør festivaldirektør Frederik Birket-Smith fortælle om en rejse til det tidligere Dansk Vestindien, hvor han opsøgte sin slægtshistorie og fik en helt særlig plade med hjem i kufferten.

I denne uge står København i den elektroniske musiks tegn, når Strøm Festival byder på raves, musikalsk midnatssvømning, talks og masser af koncerter.  

Festivalens direktør Frederik Birket-Smith var i juni gæst i bibliotekets podcastserie Min tone i livet.

Her fortalte han om en sang, der har stor betydning for netop ham. 

Det er en sang, som Frederik sandsynligvis er ét af meget få mennesker i verden, der har i sin pladesamling. Det er en vigtig detalje, da både sangen og pladen er komplet umulig at opdrive på Spotify, Youtube eller andetsteds i cyberspace.  

I familiens fodspor

King Solomon, Party in Glory


Nummeret ”Struggle” er lavet af den caribiske musiker King Solomon og hans søn Prince Solomon.

Det findes på LP'en Party in Glory, som Frederik købte under en rejse til Jomfruøerne, det tidligere Dansk Vestindien, i 2017.

Det var en rejse, der var drevet af Frederiks nysgerrighed for sin slægtshistorie. Hans tip-tip-tip-oldefar boede og arbejdede som havnekaptajn og guvernør på Sankt Thomas, og Frederiks familie råder stadig over mange antikke genstande fra livet i Dansk Vestindien.   

På rejsen fandt de bl.a. det hus på Dronningensgade 24 i Charlotte Amalie på Sankt Thomas, hvor hans tip-tip-tip-oldefar boede, og som trods slitage fra flere orkaner stadig ligner sig selv.   

Overlevelse omsat til musik

Frederik benyttede også rejsen til at lede original caribisk musik, som han spiller under dj-navnet 2000F

På et plademarked i frihavnen i Charlotte Amalie faldt han over Party in Glory, og det farverige cover med tegninger af caribisk styltedans gjorde ham nysgerrig på indholdet.

Især nummeret "Struggle" sætter for Frederik ord og lyd på den fattigdom og håbløshed, som befolkningen på Jomfruøerne lever med.

Samtidig inkarnerer sangens smittende energi og dybtfølte tekst den survival-ånd, som Frederik også mødte – på trods af øboernes enorme udfordringer.

Sponsoreret af Joe's Discount Liquor

Et eksempel på overlevelses-ånden er pladecoverets bagside, der er fyldt med reklamer for lokale erhvervsdrivende på Jomfruøerne.


Blandt sponsorerne er Joe's Discount Liquor (spiritus), Paradise Motors Inc. (Toyata-biler) og Blue Line (færgeruten mellem Sankt Thomas og den nærliggende Sankt Jan). 

"Derovre er der ingen kunststøtte, så hvis de lokale erhvervsdrivende ikke havde hjulpet til økonomisk, ville pladen nok aldrig være udkommet", siger Frederik.  

Lyt med

Hør episoden med Frederik Birket-Smith herunder, og tjek programmet for Strøm Festival, der starter onsdag d. 7. august. 

Følg også Min tone i livet i iTunes eller i din foretrukne podcast-app - der udkommer et nyt afsnit hver onsdag. 

God fornøjelse!

Vil du være med? 

Har du selv en god historie med et stykke musik, der har haft betydning for dig, og har du lyst til at fortælle om det i et afsnit af podcastserien? 

Så send en mail til kulturformidler Morten Ammitzbøll på moam02@frederiksberg.dk.