Bibliotekets litteraturformidler Bettina med Bernardine Evaristos 'Mr. Loverman'
Bibliotekets litteraturformidler Bettina med Bernardine Evaristos 'Mr. Loverman'

Boganbefaling: Mr. Loverman

Bernardine Evaristos roman er velskreven, humoristisk og båret af et hjerteskærende dilemma.

"Mr. Loverman" hedder i virkeligheden Barrington (Barry) Walker. Han er midt i 70’erne, ser godt ud i sine skræddersyede jakkesæt i 50’er stil, er lidt af en selvstuderet røver, som har taget alverdens aftenskolekurser, men aldrig en rigtig eksamen. Og han har i øvrigt investeret i adskillige ejendomme.

Barry er gift med Camel og har været det igennem de sidste 50 år. De er begge født og opvokset under beskedne kår på Anguilla i Vestindien/Caribien, men er flyttet til London som unge.

Konfliktfyldt liv

Allerede som ung lærte Barry Morris at kende, og de har været venner og elskere i endnu længere tid, end Barry har været gift med Camel. I det vestindiske samfund i London spiller religionen en stor rolle og bøsser er en vederstyggelighed og helt igennem uacceptabelt. Så Barrys liv har været meget konfliktfyldt: Han er gift med en kvinde, han ikke elsker, og hun forstår ikke, hvorfor han ikke er interesseret i sex med hende, og han tager i øvrigt på druk og bliver væk i flere dage.

Barry tør ikke vedkende sig sin seksualitet, men er i hemmeligt forhold med Morris og har indimellem også haft andre elskere. Nu overvejer han så i en moden alder at blive skilt, tone rent flag og flytte sammen med Morris.

The lovely Mr. Loverman

Jeg har svært ved ikke at være lidt vild med den velklædte, belæste, festlige (og ofte festende) skabsbøsse Barry. Han er et fantastisk dejligt bekendtskab i denne herlige og velskrevne roman, der rummer så mange interessante temaer som børn-forældre forhold, minoriteter, religion og selvfølgelig homoseksualitet.

Romanen foregår i to spor dels i nutiden set fra Barrys synsvinkel. Det andet spor starter 50 år tidligere, og her er det Camel, der er hovedpersonen. Dette spor udmærker sig ved at være skrevet i du-form, set lidt oppefra og er sprogligt lidt lyrisk med brudte linjer. Det fungerer forbløffende godt. Der er en lun underlæggende humor romanen igennem og indimellem tåkrummende pinlige (og morsomme) scener. Bag den lette overflade gemmer der sig en dyb alvor og hjerteskærende dilemmaer. 

Læs den for Mr. Lovermans gode selskab. Læs den for dens fine fremstilling af et aktuelt problem. Læs den fordi den er velskrevet, intelligent og bare god!

Bernardine Evaristo har i 2019 vundet Bookerprisen for Pige, kvinde, andet.

Andre romaner der enten foregår i Caribien eller omhandler homoseksualitet

Materialer