Boganbefaling(er): Kampdag & Matchday

Af Anonym
29.07.22
Bibliotekets kulturformidler Morten anbefaler Morten Bruuns bøger om hhv. dansk og engelsk fodbold.

Nostalgi

Brøndby vandt 4-1 (Ebbe Sand scorede alle 4 mål!), men mit første besøg på Vejle Stadion blev ikke desto mindre starten på en lige knap 25 år lang forelskelse i fodbold. 

På den baggrund var det både stort og nostalgisk i juni at møde tidligere landsholdsspiller og nuværende ekspert, forfatter og landsholdskommentator Morten Bruun – selv Vejle Boldklub-fan som dreng – til en snak om verdens bedste fodboldbøger (se nederst).

Hykleri 

Min fodboldkærlighed flankeres dog mere og mere af en halvdårlig smag i munden.

Det er en hyklerisk linedans at sværme for en sport, der især internationalt har ladet sig korrumpere af mammon og magtpolitik. 

VM i Qatar og de titusindvis af omkomne migrantarbejdere er skrækeksemplet, men bismagen stikker dybere:

Oligarker og oliesheiker, der spiller PlayStation med vesteuropæiske traditionsklubber, urealistisk opskruede lønninger og transfersummer, store navne der figurerer i lækkede skattely-papirer og i nogle tilfælde: anklageskrifter om vold og det, der er værre.   

Fodboldglæden genfundet

Men Morten Bruuns bøger Kampdag (2021) og Matchday (2019) får fodboldglæden til at boble igen.

De genetablerer forbindelsen mellem det sublime spil på tv og den bagvedliggende infrastruktur, alle klubber – når alt kommer til alt – hviler på:

Frivillige trænere, ungdomsspillere, bolddrenge, lokale ildsjæle, byhistorie, traditionsbevidsthed – og allervigtigst selvfølgelig fansene. 

Fra Newcastle til Næstved beskriver Bruun variationer af den begejstring og klubfølelse, jeg selv blev ramt af omtalte novemberaften i 1997, hvor Ebbe Sand drev gæk med Vejles forsvar og viste Nørreskoven, at en kommende bundesliga-topscorer var landet.   

Jeg kan stadig mærke skuffelsen, da vi gik fra stadion.

Morten Bruuns favoritter

Helt eksklusivt har Biblioteket Frederiksberg fået Morten Bruun til at give sit bud på de bedste bøger, der er skrevet om verdens mest elskede sport.

Se hele listen og læs Bruuns veloplagte anbefalinger her.

Bøgerne kan du låne på Frederiksberg Hovedbibliotek.

Morten Bruun på Hovedbiblioteket

Onsdag d. 8. juni 2022 besøgte Morten Bruun Hovedbiblioteket i en pause fra dækningen af herrelandsholdets Nations League-kampe. 

Et veloplagt og fodboldtrøje-iklædt publikum var mødt op for at hilse på fodboldeksperten og få signeret eksemplarer af Matchday og Kampdag

Undervejs fortalte Morten Bruun om sin kærlighed til fodboldlitteratur, legendariske kommentator-one liners ("Dolberg, din dejlige dreng!"), Frederiksbergs plads i dansk fodboldhistorie - og meget andet.

Materialer