Photo by Priyadharshan Saba on Unsplash
Photo by Priyadharshan Saba on Unsplash

Litterære frokostpauser: Otte værker, otte haler og én joker-hale

Af Anonym
30.08.23
En opsamling på ”Litterære frokostpauser” kommer her til dig, der gik glip – og dig, der ikke kan få nok.
Til aktiviteten ”Litterære frokostpauser” fandt jeg min helt store fnugrulle frem og rullede den hen over vores righoldige bogsamling.
 
Otte værker klistrede sig på. De otte får nu ”en hale” hver især, som er ekstra materiale, der svinger værkerne i forskellige retninger.
 
Og til allersidst er der en joker, nemlig den sidste hale, som er – bare rolig – en hale-hale i kattevers.
 
Fnugrulle-referencen stammer i øvrigt fra Helle Helles roman Ned til hundene, hvor vi møder karakteren ”Bente”, som har en rullekuffert fyldt med fnugruller. Det er et usædvanligt godt billede på forfatterens ”fnugrulle-metode” hen over et lokalområde, de lokale og deres talemåder.
 

Værkerne med hyperlinkede haler

 

Hvordan får man følelsen af og historien om det hele i ét værk?
 
Kun Inger Christensen kan gøre noget så vanvittigt så vellykket og ovenikøbet i den strammeste form. Det er som at sidde i Planetariets kuppel, bare med verdensklasses lyrik.
 

Hvad laver et menneske egentlig i de minutter, timer og dage op til en andens forventede død?
 
Jeg kan lige love dig for, at Judith Herman mere end når de store novellemestre som Helle, Carver og Blicher etc. til sokkeholderne. Tempoet er langsomt som 11 dage i sommerhus med et spirende klarsyn.       
    

3. Morten Søndergaard: Ordapotek (2011)
Kan man poppe ordpiller?
 
Bibliotekssprogligt er det et ’ukurant’ værk, der nægter at være en bog, som bøger er flest – og det er simpelthen Morten Søndergaard classic det her. Det er nemlig medicinæsker som lyrik og lyrik som medicinæsker, poetisk humor og modalverber, der har det med at stille sig i døren.
 
 
OBS: Ordapoteket er lige ved at blive klargjort til udlån – hold øje løbende.

Hvad kan et ’ufærdigt’ værk lære os om sorgens natur?
 
Anne Carsons bror døde i København. 25-meter langt harmonika-sørgedigt skabte Carson – et sørgedigt fyldt med tab, familierelikvier, erindringer og latin. Og i sørgedigtet møder du også Catul, den romerske digter. Det hele er ret personligt og ret enestående og ret ufærdigt, ligesom sorgen.
 

Hvordan får man adgang til historie med et lille og et stort h, som man ikke selv har erfaret?
 
Post-apartheid Sydafrika får du i ordfriserede sætninger i ét værk, der er et pragteksempel på, hvad romangenren kan: give adgang til fortællinger om skyld, skam og soning med en lang halveringstid hos læseren.
 

Hvad kan vi bruge poesi med 2600 år på bagen i dag udover at nyde det?
 
Hvorfor sige ’vælg dine kampe med omhu’, når Sapho har et meget bedre alternativ: ’Flyt ikke rundt på småsten.’ Sapho er lig med kærlighed og livsråd, som kunne være tre-gange-tre-meter-konceptkunst på tomme vægge.
 

Hvordan forvalter man sine mentale fakulteter bedst?
 
Han er er et fyrtårn i nyere amerikansk litteraturhistorie. Han er også svær at læse, for han opfinder sine egne ord og kan finde på at have 100-siders fodnoter til en roman. ”Dette er vand” er hans kulttale fra 2008 – og den hjælper dig fx med at overleve køer i supermarkeder.
 

Hvad sker der for dyrene, når menneskene flygter eller dør?
 
Det er hård kost, særligt når regibemærkninger som ”(Hun græder)” indlejres i monologer, vidnesbyrd og portrætter med Tjernobyl-katastrofen som et radioaktivt bagtæppe. De kursiverede regibemærkninger hælder, bøjer og presser en til at læse om usynlig historie fyldt med herreløse dyr.
 

Finalen med joker-halen

Hvad har modernisme og katte til fælles?
 
Siger man modernisme, siger man også The Waste Land og ”The Love Song of J. Alfred Prufrock” umiddelbart lige bagefter. Men T.S. Eliot har også hygget sig med at skrive kattedigte, som har inspireret Andrew Lloyd Webbers Cats-musical.
 
Digtsamlingen åbnes med ”The Naming of Cats”:
 
“The Naming of Cats is a difficult matter,
It isn’t just one of your holiday games;
You may think at first I’m mad as a hatter
When I tell you, a cat must have THREE DIFFERENT
NAMES.”
 
Find ud af hvorfor katte skal have hele tre navne og bliv underholdt af en af de absolut vigtigste, modernistiske digtere, som kunne skrive om krig, kærlighed og, ja, katte.
 
 
Litterære frokostpauser fortsætter resten af 2023. Hold øje på fkb.dk under ’Det sker’.
 
Anbefalet og skrevet af Amir, litteraturformidler.
Tags