Om dette arrangement

Tid
12:10 - 12:50
Pris
Fri entré
Bibliotek
Sted
Litteraturens Sal
Målgruppe
For voksne
Litteratur

Litterære frokostpauser - Charles Dickens: Store forventninger

18.01.24
Bronzealder, western og bred prosa fra imperiet er bl.a. på programmet for en ny omgang Litterære frokostpauser

Vær med, når Litterære frokostpauser byder på højtlæsning, dialog og uformel introduktion til de allerbedste bøger. Rækken af frokoster giver dig smagsprøver, højtlæsning og fællesskab. Og så går du fra frokostpausen lidt klogere, forundret, inspireret af bøger og i hvert fald mæt af ord.

Denne torsdag spiser vi Charles Dickens roman Store forventninger (1861) i Niels Brunses oversættelse (1999)

Ingen tilmelding. Det er en åben gruppe, hvor du kan plukke som du vil. Ingen forberedelse.   

Spørgsmål?  Har du spørgsmål, er du velkommen til at skrive til litterat og vært Søren Langager Høgh soho06@frederiksberg.dk

Torsdag den 23. november 2023 12:10 - 12:50 

Kristian Bang Foss: Manden der bar solen

Oldtidskundskab. Kristian bang Foss skriver blændende, fængende, overdængende som få andre. Forfatteren fik enorm kommercial succes med den forrige roman 'Frank vender hjem' (2019), der blev en af de mest udlånte bøger på biblioteket i 2020. I 'Manden der bar solen' (okt 2023) spoler vi tiden små 3000 år tilbage til bronzealderen - en fjern verden fyldt med magtbegær, krig og fundamentale omvæltninger, hov, vent ...

Torsdag den 7. december 2023 12:10 - 12:50

H.C. Andersen: Grantræet + Nissen hos spækhøkeren

Nu skal jeg leve! I julens anledning læser vi H.C. Andersens mørke tingseventyr 'Grantræet' (1844), hvori et grantræ optræder både ærgerrigt og bundnaivt. Bibliotekets børneafdeling laver en række julearrangementer med udgangspunkt i Andersens mesterstykke, men de voksne skal ikke snydes. Vi kigger nærmere på Andersens utrolige ordforråd, hans timing og søde komik, og hans nedrige udsagn om anerkendelsens nødesløshed.

Torsdag den 4. januar 2024

Catul - oversættelse af Harald Voetmann

Dengang der var digtere til. I Romerigets sidste tid, da emperiet og storheden begyndte at slå sprækker, levede digteren Gajus Valerius Catullus (år 50 f.Kr.). Vi har i dag 116 tekster/fragmenter overleveret op til moderne tid. Catul er pensum i gymnasieskolen, men hans digtning er langt mere end et tidsbillede fra en forrykt romersk civilisation; den er stor og vild kunst, der sætter reglerne for lyrik - og smadrer dem igen i samme ombæring. Det er ikke for sarte sjæle. Catul skriver med ligedele underliv og hjerte, agression og omsorg, ondt blod og stor blød kærlighed. Catul findes på dansk i forfatter og oversætter Harald Voetmanns oversættelse fra 2023.

Torsdag den 18. januar 2024 12:10 - 12:50

Charles Dickens: Store forventninger (oversættelse Niels Brunse)

Prosamester. I ét dagbogsnotat bekender Franz Kafka, at han er Dickens-fan og slet og ret stræber efter at plagiere ham. Overraskende nok. Det siger alt om Charles Dickens spændvidde, som næsten kun kan undervurderes. Store forventninger (1861/overs. Niels Brunse 1999) er blandt Dickens største og mest elskede romaner, og den rummer ulidelig sentimentalitet, gribende uhygge og rå beskrivelse af den ulighed, afstraffelse og eksklusion, der oppebar Victoriatidens samfund.

Torsdag den 1. februar 2023 12:10 - 12:50

Martin Larsen: Kronos' drømme

Posthumt. Digter og skriftentrepanør Martin Larsen (1969-2022) efterlader sig et forfatterskab og et virke, der har haft stor betydning for dansk litteratur. Til eksempel er motto'et på de første sider af succesforfatteren Stine Pilgaards roman Lejlighedssange et digt af Martin Larsen. Med fokus på Martin Larsens gigaroman Kronos' drømme (2023) kigger vi ud i hans øvrige og spektakulære værk.

 

Tidligere i Litterære frokostpauser

Shëkufe Heiberg: Nødder
Klaus Lynggaard: Røv og nøgler
Helle Helle: Hafni fortæller
Marlen Haushofer: Væggen
Asta Olivia Nordenhof: Djævlebogen
David Foster Wallace: Dette er vand
Svetlana Aleksijevitj: Bøn for Tjernobyl
Sapho
J.M. Coetzee: Vanære
Anne Carson: Nox
Morten Søndergaard: Ordapotek
Judith Hermann: Alice
Inger Christensen: det