Krimier til din sommer

30.05.22
Lyse nætter, friske jordbær og havsalt i håret! Er der noget skønnere end sommer i Danmark? Jeg har udvalgt nogle inspirerende krimier til din sommer. Nogle af dem har jeg læst, andre glæder mig til at læse i løbet af sommeren.

Åsa Larsson: Fædrenes synder

Åsa Larsson har et særligt talent for at beskrive menneskene, miljøet og den storslåede natur omkring Kiruna og Norrbotten. Det er tydeligt, at hun elsker dette særlige landskab med overjordiske smukke bjerge, glitrende floder, der brøler og bruser, isflagerne, der brydes og med voldsomme kræfter kravler op på bredden. Dette er sidste bind i serien med Rebecka Martinsson og hvilken fremragende finale.

Matt Brolly: Over kanten

En lille gruppe mennesker mødes på toppen af klinten i en lille kystby. Da morgenen gryr, ligger en ung kvinde død for foden af klinten. Politikommissær Louise Blackwell tror i første omgang det er en ulykke eller selvmord, men det viser sig, at der ligger meget mere bag.  Jeg var meget begejstret for at læse første bind i serien Tidevand, som både havde et stærkt plot, stemningsfulde omgivelser og en interessant hovedperson.

Tove Alsterdal: Stormfald og Jordsug

I Stormfald skriver Alsterdal dragende og stemningsfuldt om mennesker og natur i Ådalen. Det gjorde hun så godt, at bogen tiltrak mange læsere og vandt Glasnøglen for bedste nordiske krimi. Bind 2 Jordsug udkommer den 1. juni, jeg er nok en af mange, der glæder sig til at læse den i løbet af sommeren.

Cara Hunter: Blindt raseri

En sag om et overgreb på en 15-årig pige sætter kriminalinspektør Fawley og hans team på prøve i dette fjerde selvstændige bind i Hunters populære Oxford-serie. Cara Hunter mestrer kunsten at overraske og overrumple sine læsere med et tankevækkende, relevant og fængende plot, som gør bogen svær at lægge fra sig.

Karin Wik: Kostskolen

Dybt inde i skoven ligger Axelsons, en højt estimeret kostskole, hvor traditioner og loyalitet vægtes højere end alt andet. Da to elever bliver fundet brutalt myrdet på skolens område, bliver Ida Rossi, en lokal kriminalreporter, sendt ud for at lave en dybdegående reportage om stedet. Bogen lukker læseren ind i et hemmlighedsfuldt og giftigt kostskolemiljø, hvor det først og fremmest handler om at opretholde facaden på trods af mord.

David Lagercrantz: Obscuritas

En afghansk flygtning, der arbejde som fodbolddommer findes dræbt. Gåden vokser i omfang, med tråde til CIA og Taliban og især Talibans forfølgelse af lokale musikere, der spiller vestlig klassisk musik. Første bind i ny serie med det umage makkerpar Rekke/Vargas, som er beskrevet med humor og varme. Samtidig er historien om Taliban og forfølgelse af musikere, både interessant og relevant.

Maria Adolfsson: Løb eller dø

Det er en solrig septemberdag, og det vrimler med mennesker i hovedstaden Dunker. Doggerlands første pridefestival afholdes, og den samtidige valgkamp er i sin slutspurt. Men pludselig afbrydes den glade stemning af skud, og panikken breder sig. Dette er fjerde bind i den meget roste krimiserie om kriminalassistent Karen Eiken Hornby og den fiktive, stormomsuste øgruppe Doggerland i Nordsøen mellem Danmark og Storbritannien.

Johanna Mo: Skyggeliljen

Noget er galt, da Jenny en dag kommer hjem. Huset på Öland er tomt, og hendes mand, Thomas, og deres lille søn Hugo på 14 måneder er væk. Der er ikke meget sommeridyl på Öland i Mos krimier, men derimod velskrevet intens og dyster uhygge. Læs også i det første bind i serien Natsangeren, som er lige så velskrevet og gribende.

Anna Grue: Nøglen til mord

Anne-Maj Mortensen finder sin eksmands blodige lig i en luksuslejlighed ved Nykøbing Sjællands Lystbådehavn. Den ældre herre har tilsyneladende begået selvmord, og ingen forstår hvorfor. Dette er tredje selvstændige bind i serien med Fru Mortensen, som med sin hygge og lune har tiltrukket mange læsere.

Jakob Melander: Jeg er Sarons rose

Et menneskeskelet med et grævlingehoved findes på Christiania. Dette mystiske drab bliver startskuddet for samarbejdet mellem den danske politiassistent Christian Porsing og den meget specielle tyske stjerneprofiler Sigga Freitag. Jeg glæder mig til gensynet med Poring og Freitag i den nye krimi Station Z, som udkommer den 16.06.

Heidi Amsinck: Mit navn er Jensen

Journalisten Jensen vender tilbage til København efter adskillige år i London. En tidlig morgen på vej til arbejde, finder hun liget af en knivstukket ung mand i en snedrive. En gedigen og spændende krimi, der skal med sommerlisten til de mange læsere af nordiske krimier.

Lisa Jewell: Den nat hun forsvandt

Lisa Jewells krimier tager ofte udgangspunkt i aktuelle temaer, og der er altid garanti for uforudsigelige twists og overraskende drejninger, så som også forfatterne Guillaume Musso og Cara Hunter er dygtige til. Fælles for Jewells bøger er en usædvanlig dybde i fortællingen og ikke mindst et nærvær og omtanke i blikket for de karakterer, hun beskriver. Den nyeste bog Den nat hun forsvandt udkommer den 3. juni og den er bestemt med på min sommerliste.

Materialer