Bibliotekets litteraturformidler Bettina med Bonnie Garmus' 'Kemi for begyndere'.
Bibliotekets litteraturformidler Bettina med Bonnie Garmus' 'Kemi for begyndere'.

Boganbefaling: Kemi for begyndere

Modgang gør stærk i Bonnie Garmus' roman om køn, karriere og kærlighed.

Det er temmelig meget op ad bakke at være kvinde og leve i 1950’ernes USA. Endnu værre bliver det, hvis man har et forskerjob og i øvrigt ikke har lyst til at passe ind i de gængse normer.

Elizabeth bliver naturligvis både diskrimineret, underbetalt og sexchikaneret på sit job.

Kærlighed fundet og mistet igen

På den fælles arbejdsplads møder Elisabeth Calvin, som er lige så optaget af og dedikeret til sit job, som hun selv er. Det er ikke kærlighed ved første blik, men da de først får øjnene op for hinanden, er det de to for evigt.

Og omverden hader og misunder dem: Calvin nyder særstatus på jobbet pga. sin strålende begavelse, og Elizabeth er både smuk, klog og god til at lave mad – what’s not to hate?

Elizabeth beskriver senere deres kærlighed for en journalist således:

”Man behøver ikke at forstå kemi på et højere niveau for at vide, at vores forhold var en sjældenhed,” sagde hun. ”Calvin og jeg klikkede ikke, vi kolliderede. Helt bogstaveligt, faktisk – i lobbyen på et teater. Han kastede op ud over mig. De er bekendt med big bang-teorien, er De ikke?” (s. 365)

Til omverdenens lettelse varer lykken ikke ved, det var jo næsten heller ikke til at bære.

Calvin dør i en tragisk ulykke og efterlader Elizabeth dybt ulykkelig med en hund og en uopdaget graviditet. Heldigvis er Elizabeth ikke sådan at slå ud, hun har gåpåmod og alternative løsninger på sine problemer.

En helt igennem dejlig roman

Kemi for begyndere er skrevet i en herlig sarkastisk tone, som jeg finder stærkt underholdende og morsom. Der er mange fine scener i romanen, hvor jeg må trække på smilebåndet. Særligt hunden Halv syv er sjov at følge: Den er både lærenem, beskyttende og ret charmerende.

Kemi for begyndere er en virkelig skøn roman, jeg havde svært at lægge fra mig, da jeg først var begyndt. Romanen har fin balance mellem vemod og sødme/optimisme. Den er hverken for syrlig eller for basisk men ligger lige omkring 7 på PH-skalaen.

Rigtig god læselyst!
Bettina

Bonusinfo

Kemi for begyndere er ved at blive filmatiseret til Apple TV med Brie Larson i hovedrollen.

Vil du læse en anden rigtig god bog, der også handler om besværligheden ved at være kvinde med en karriere udenfor hjemmet i 1950’ernes USA, kan du læse Alt hvad vi var af Lara Prescott.

Materialer