Illustration: Helle Frøsig

Niels Holgersens 3. bud: Du skal være god ved dyr

Af Anonym
06.04.21
Gå med i Niels Holgersens fodspor og læs om de 5 bud, der er med til at forme ham som et "rigtigt" menneske.

Niels Holgersens 3. bud: Du skal være god ved dyr

Selma Lagerlöf mente, at man skulle følge særlige værdier for at ende som et rigtigt menneske. Vi har valgt at kalde dem Niels Holgersens 5 bud. Tredje bud lyder: Du skal være god ved dyr.

Afhængighed af dyrene

Da Niels Holgersens vidunderlige rejse blev skrevet i 1906-07 var industrialiseringen ikke helt gået i gang endnu i Sverige, og de fleste boede på landet. Her havde de en gård med jord og et lille eller større dyrehold. De var selvforsynende og afhængige af dyrene, der skulle passes ordentligt for at give mad på bordet. Derfor skulle man være god ved dyrene. Sikkert er det, at man fik et personligt forhold til dyrene og ligefrem gav dem navne. Det tætte forhold til naturen betød også, at der skulle være respekt og ligeværdighed, for her var det ikke mennesket, som var stærkest.

Dyk ned i historien

Her får du en smagsprøve fra kapitlet ”Bondegården", hvor budskabet  om at være god ved dyr bliver tydeligt:

Egernburet

På en gård har man indfanget et egern og sat det i et egernbur. Buret er indrettet sådan, at egernet kan sove, spise og røre sig. Men det trives alligevel ikke. Niels taler med egernet, der fortæller, at det har fire nyfødte unger i nøddekrattet, og de kan ikke overleve uden hende. Den gamle husmor bliver opsøgt af Niels, der beder hende om hjælp til at løslade egernet og forene hende med ungerne.
Næste morgen da folkene på bondegården samledes til morgenmad, er det umuligt for den gamle kone at lade være med at fortælle, hvad hun har set om natten. Og de ler selvfølgelig alle sammen ad hende og saiger, at det bare er noget hun har drømt. Der er i hvert fald ingen egernunger så tidligt på året. Men hun er sikker i sin sag og beder dem gå ud at kigge efter i egernburet, og det gør de. Og dér på lejet af blade ligger der fire små halvnøgne og halvblinde unger, mindst et par dage gamle.

- Da manden på gården så ungerne, sagde han: - Hvordan det end forholder sig, så er det både sikkert og vist at vi her på gården har båret os sådan ad at vi må skamme os både for dyr og mennesker. Og dermed tog han egernet og ungerne ud af buret og lagde dem i den gamle husmors forklæde. – Gå ned i nøddehegnet med dem, sagde han, - og lad dem få deres frihed tilbage!

Læs højt og gå i dialog

Tal med dine egne børn eller børnebørn om, deres forhold til dyrene. Tag udgangspunkt i kapitlet ”Bondegården”, læs det højt eller nogle afsnit i det. Ovenstående citat har vi fra den elektroniske udgave af bogen på eReolen (omkring 6 % inde i teksten). Gå i dialog med spørgsmålene nedenfor:

  • Hvad vil det sige at være god ved dyr?
  • Har du et særligt forhold til et bestemt dyr? 

Bogen "Niels Holgersens forunderlige rejse" kan lånes på eReolen som e-bog og netlydbog samt i en forkortet udgave som netlydbog

Forløbet om Selma Lagerlöf laves i samarbejde med Betty Nansen Teatret og suppleres med podcasts, højtlæsning og bogposer til børnefamilier. Følg med på bibliotekets hjemmeside, Instagram og Facebook fra d. 6. april - 14. maj.

Materialer