Illustration: Helle Frøsig

Niels Holgersens 4. bud: Skam dig! Opfør dig ordentligt!

Af Anonym
06.04.21
Gå med i Niels Holgersens fodspor og læs om de 5 bud, der er med til at forme ham som et "rigtigt" menneske.

Niels Holgersens 4. bud: Skam dig! Opfør dig ordentligt!

Selma Lagerlöf mente, at man skulle følge særlige værdier for at ende som et ”rigtigt menneske”. Vi har valgt at kalde dem Niels Holgersens 5 bud. Det fjerde bud lyder: ” Skam dig! Opfør dig ordentligt!”

Børneopdragelse

Da bogen om Niels Holgersen blev skrevet i 1906-07, havde man et anderledes syn på børneopdragelse. Man mente, at skamfølelse var egnet som en adfærdsregulerende følelse, og den skulle hjælpe børnene til at gebærde sig i samfundet. Hvis de ikke kunne skamme sig, ejede de ikke empati og evnen til at ændre sig fra dårlig til god. Lagerlöf mente, at det var en af måderne til at blive et rigtigt menneske. 

Dyk ned i historien

Her får du en smagsprøve fra kapitlet ”Svanerne i Hjälstaviken”, hvor budskabet ”Skam dig! Opfør dig ordentligt!” bliver tydeligt: 
Niels og gåseflokken slår sig ned, hvor de majestætiske svaner bor. Svanerne føler sig overlegne og regner ikke de grå vildgæs for noget. Men den hvide Mårten Gase skiller sig ud, og svanekongen bliver vred på ham og river et par fjer af ham. Stolthed og hovmod står for fald, og hidkaldt af tumulten overfalder alle småfugle svanerne samtidig med, at de udskammer dem. 

"Men bedst som svanerne således anstrengte sig for at optræde passende, fik de øje på den hvide gase der kom svømmende sidst i den lange række af gæs. Der gik en brusen af forundring og harme gennem hele flokken, og pludselig var det forbi med den gode opførsel. – Hvad for noget? udbrød en af dem. Har vildgæssene nu tænkt sig at anlægge hvide fjer? – De skal ikke tro at de bliver svaner af den grund, blev der skreget fra mange sider. De begyndte at råbe i munden på hinanden på hinanden med deres klangfulde, kraftige stemmer. Det var umuligt at forklare dem at det var en tam gase der var fulgt med vildgæssene. – Det er vist selveste gåsekongen der kommer, hånede de. – Der er da ingen ende på deres uforskammethed. ...
Og disse små kraftesløse stakler kastede sig over svanerne. De skreg i ørerne på dem, de skyggede for udsigten med deres vinger, de gjorde dem øre i hovedet med deres flagren, de bragte dem ud af fatning ved at råbe: - Skam jer, skam jer, svaner, skam jer, skam jer, svaner!"

Læs højt og gå i dialog

Tal med dine egne børn eller børnebørn om, hvordan skam føles. Tag udgangspunkt i kapitlet ”Svanerne i Hjälstaviken”, læs det højt eller nogle afsnit i det. Ovenstående citat har vi fra den elektroniske udgave af bogen på eReolen (omkring 60-61 % inde i teksten). Gå i dialog og tal om;

  • Skal man skamme sig? Hvorfor / hvorfor ikke?
  • Har du prøvet at føle skam?

Bogen "Niels Holgersens forunderlige rejse" kan lånes på eReolen som e-bog og netlydbog samt i en forkortet udgave som netlydbog

Forløbet om Selma Lagerlöf laves i samarbejde med Betty Nansen Teatret og suppleres med podcasts, højtlæsning og bogposer til børnefamilier. Følg med på bibliotekets hjemmeside, Instagram og Facebook fra d. 6. april - 14. maj.

Materialer