Illustration: Helle Frøsig

Niels Holgersens Univers

Selma Lagerlöfs roman fra 1906 er stadig et fortryllende bekendtskab.

Selma Lagerlöfs bog "Niels Holgersens forunderlige rejse" er kendt over hele verden. Bogen er filmatiseret, og lavet som teater og tegnefilm et utal af gange. Selvom den er skrevet for over 100 år siden, er dannelsesrejsen mod at blive et ordentligt og rigtigt menneske stadig interessant og vedkommende. 

Rejsen mod at blive et rigtigt menneske 

I bogen møder vi den 14-årige Niels Holgersen, der forvandles til en nisse og rejser hele Sverige rundt på ryggen af en gase. Læseren tages med på en kulturgeografisk rejse gennem Sverige, men samtidig også på en indre, selvudviklende rejse hos Niels. Den utaknemmelige, ondskabsfulde og dovne dreng ender med at blive et uselvisk og empatisk ungt menneske. Han bliver dét, som Lagerlöf kalder et rigtigt menneske.

Niels Holgersens 5 bud

Først må Niels dog gennemgå del prøvelser på sin rejse, hvor han lærer en række værdier, der former ham til et rigtigt menneske. Vi har samlet 5 bud på disse værdier, som skubber Niels i den rigtige retning:

Selmas Samtaleposer - aktiviter for familier

Har du lyst til at gå på opdagelse i bogen, kan du fra mandag d. 12 april låne Selmas Samtalepose, der udfolder romanen. Her kan hele familien få en fælles læseoplevelse, der inspirerer jer til en snak om livets store og små spørgsmål. Samtaleposerne er lavet til de ældste børn i alderen 10-14 år. Læs mere om Selmas Samtalepose.

Dyk ned i den eventyrlige roman

Romanen er oprindeligt skrevet som lærebog på bestilling af den svenske folkeskolelærerforening, og den indeholder derfor mange beskrivelser af Sveriges folk, natur og geografi. Bogen blev brugt i undervisningen op til 1960'erne, men den er stadig populær og læses både af børn og voksne for fornøjelsens skyld. 

Dyk ned i den eventyrlige roman, som bibliotekar Julie Ørum Aquist har læst og anbefalet som Månedens bog. 

Nedenfor kan du høre bibliotekar Lisbeth Kubicki læse en passage fra romanen.

NIELS HOLGERSENS FORUNDERLIGE REJSE

Bogen, der lærer børn at lyve

For en læser på Frederiksberg i 2021 kan "Niels Holgersens forunderlige rejse" opfattes både moraliserende og skrevet i et strengt, belærende voksenperspektiv. 

Da bogen blev udgivet i starten af 1900-tallet blev den imidlertid modtaget som progressiv og en sand eksplosion af børnelitteraturen. Den blev hyldet for sin idérigdom og sin fantasi, men også anset for både fræk og direkte skadelig for ungdommen, idet Nils Holgerssons-læseren både lærer at lyve, at mobbe, give øgenavne og ringeagte kirke og konge. 

I et brev til Sophie Elkan fra 1907 skriver Selma Lagerlöf om bogens modtagelse:

"Boken anklagas för allt mellan himmel och jord. Än er den för svårfattlig, än är den så enkel att den passar bara för sängkammarbarn. Än störtar den religionen och än er den prästers og militärers bästa vstöd. Den lär barn att ljuga, att slåss, att ge öknamn. Den duger inte att leka efter. Den förolämper Carl XI"                                                                                                                    (Citat fra bogen "Jag vill sätta världen i rörelse" af Anna-Karin Palm. 2018).

Ikke desto mindre blev bogen en gigantisk salgssucces, udbredt i over 100.000 eksemplarer alene i 1907, og er i dag Selma Lagerlöfs mest berømte bog i hele verden. Bogen er en milepæl for børnelitteratur, som vi kender den i dag.   

Bogen "Niels Holgersens forunderlige rejse" kan lånes på ereolen som e-bog og netlydbog samt i en forkortet udgave om netlydbog

Forløbet om Selma Lagerlöf laves i samarbejde med Betty Nansen Teatret og suppleres med podcasts, højtlæsning og bogposer til børnefamilier. Følg med på bibliotekets hjemmeside, Instagram og Facebook fra d. 6. april - 14. maj.

Materialer