Vi anbefaler årets bedste tegneserier

Pingprisen er Danmarks hyldest af tegneserier i flere kategorier og prisen uddeles i år d.18. maj.

En grafisk roman for større børn og voksne: ”Ørn” af Jeppe Sandholt

Jeppe Sandholts debut ”Ørn” er en grafisk roman i sin egen pulje: Sandholts enkle streger og fine farvelægning sætter rammerne for en fortælling om en 10-årige drengs hverdag på en gård et sted i Danmark. Faren bestiller ikke så meget og forfølges af Skovfogeden, hvis træer han falder i skjul. Skovfogeden er en fritids ornitolog, som er helt betaget af fuglelivet på egnen. Havørne findes der få af, og Thor ender med at adoptere en ørneunge, som han hemmeligt opdrager som sin lillebror. En helt særlig periode begynder for Thor med ørnen og den søde klassekammerat fra nabogården Elvira.

Som i Jakob Martin Strids billedbøger (i øvrigt også nomineret i to kategorier) kan de voksne sagtens være med og også blive grebet af Thors historie. En meget hyggelig læseoplevelse for børn fra 10 år trods de 836 sider: så vil dine unger sikkert synes, det er sejt at have læst sådan en moppedreng. Bogen er inddelt i korte kapitler, så det gør det også nemt at læse i små bidder, som det passer.

Denne skønne blanding af bundærlig hverdag og børnenes fantasi kommer tæt på vigtige emner på en fin måde: børnenes trivsel, landlivet, ensomhed, naturen, fattigdom. Undervejs tænkte jeg faktisk på Thomas Korsgaards nye novellesamling ”Snydt ud af næsen”. I denne bog handler flere noveller om en far, som på mange måder minder om Thors.

En serie i verdensklasse: Riad Sattoufs ”Fremtidens araber”

Riad Sattouf er en fransk-syrisk tegneserieskaber, som har formået at skrive sig ind i den store selvbiografiske bølge, grafiske romaner er kendte for. Nu er seriens 6. og sidste bind oversat til dansk, så du kan glæde dig til at læse historien om Riad færdig. Den kan læses af alle unge og voksne. Sattouf har allerede vundet to Pingpriser med ”Fremtidens Araber” og nomineres igen i år!

De seks bind omfavner en periode fra 1978 til 2011: vi følger den lille Riad, ældste barn af en søskendeflok på tre. Faren er syrer og moren franskmand. Sattoufs væver i sin fortælling både familiens historie set fra et barns perspektiv og senere en teenagers sammen med verdenspolitik. Hverdagen er præget af det land, Riad bor i: Libyen, Syrien, Frankrig. Kultursammenstødet er noget af det, Riad Sattouf fortæller om: fordomme har han både i sin fars og i sin mors familie, og det er ikke let for Riad at være barn i Syrien og teenager i Frankrig. Det er ungdomsårene, der fortælles om i dette 6. og sidste bind.

Sattouf har tydelig fundet inspiration hos for eksempel Marjane Satrapis, forfatteren bag ”Persepolis”. Måske har du læst tegneserien, måske har du set animationsfilmen. Satrapis værk er blevet en klassiker, siden den blev udgivet for 20 år siden. Persepolis handler om Marjannes barndom i Teheran i Shahs Iran og senere den islamiske republik. En gribende fortælling om identitet, mod, kvindeslægt, vold og mod.

God læselyst!

Benoit

Materialer