Biblioteket anbefaler "Annas sang" af Benjamin Koppel, og bøger der ligner

"Annas sang" er en storslået fortælling om musik, religion og familie i 1930'ernes København. Den handler om at opgive egne drømme for at leve op til andres forventninger.

Hannah er det yngste barn i en stor, musikalsk, farverig og hjertevarm jødisk familie. Tradition vægtes højt, og forventninger vejer tungt på børnenes skuldre. Familiens dominerende og dramatiske midtpunkt er moderen Bruche, som ønsker, at alle hendes børn gifter sig jødisk og fører slægten videre.

Hannah forelsker sig dog i den kommunistiske Aksel, som både tager til Spanien for at kæmpe mod Franco og senere går ind i modstandsbevægelsen, da Danmark bliver besat. I sidste ende kan Hannah dog ikke svigte sin families forventninger og frasiger sig det kæreste, hun ejer, nemlig både kærligheden og sine pianistdrømme.

Musikken flyder gennem hele romanen og binder familien sammen på trods af konflikter og valg. Selvom Hannah ikke får opfyldt sine musikalske drømme, opgiver hun aldrig musikken.

For mig står første del af romanen, som beskriver Hannahs opvækst og ungdom i København, stærkest. Benjamin Koppels sprudlende sprog og humoristiske detaljer af familien med onkler og tanter, højtiderne og dagligdagen i København gør, at man ser det hele udspille sig lyslevende for sig.

"Annas sang" tilbyder en hyggelig læseoplevelse og refleksioner over kultur, kærlighed og at finde sin egen vej. For dem, der nyder denne bog, anbefales "Halvt i himlen" af Lone Hørslev og "Buddenbrooks: en families forfald" af Thomas Mann, der udforsker lignende temaer.

Andre lignende romaner inkluderer:

  • Tinning, Gertrud: "En uretfærdig tid"
  • Altschuler, Sally: "En engel bag øret"
  • Goldschmidt, Jeanne: "Faster Hildas testamente"
Materialer