Foto: Geraint Lewis/Writer Pictures Ltd/ Ritzau Scanpix

Farvel til Fay Weldon

05.01.23
En stor og stærk kvindelig stemme i litteraturen er væk.

Den britiske forfatter Fay Weldon døde den 4. januar i en alder af 91 år. Fay Weldon beskrev op- og ned ture i britiske liv gennem romaner, tv-serier drama, skuespil og noveller over fem årtier.

Fay Weldon var selverklæret feminist og hendes forfatterskab har siden sin debutbog The Fat Woman’s Joke fra 1967 kredset omkring feminismen. 

Legendarisk hun-djævel

Weldons største succes er romanen The Life and Loves of a She-Devil fra 1983 (En hun-djævels bekendelser, 1984), som på bidende satirisk vis genindførte en legendarisk kvindeskikkelse i litteraturen: den onde hun-djævel, der hævner sig på den utro ægtemand.

Bogen blev senere filmatiseret og var med at gøre Fay Weldon til en bestsellerforfatter og en af de mest anerkendte forfattere, når det kom til at skrive om kvindeliv og kønssatire.

Dansk forbindelse

Der er også en dansk forbindelse, da Fay Weldon sammen med forfatteren Maise Njor skrev samtalebogen Livet for let øvede

Her udveksler de to kvinder fra hver deres generation og geografi erfaringer om feminisme, mænd og arbejde.

Baggrund

Fay Weldon er født i 1931 i England, og hun kommer fra en familie med forfattertraditioner.

Hun voksede op i New Zealand, hvor hendes far fungerede som læge, men efter forældrenes skilsmisse flyttede hun som 14-årig sammen med sin mor og søster tilbage til England. Hun læste økonomi og psykologi på St. Andrews University i Skotland.

Læs mere om Fay Weldon på Forfatterweb og på forfatterens egen hjemmeside.

Materialer