Foto: Catherine Hélie © Editions Gallimard
Foto: Catherine Hélie © Editions Gallimard

Nobelprisen i litteratur 2022

Stort tillykke til Annie Ernaux som modtager Nobelprisen i litteratur 2022

Og i år går Nobelprisen i litteratur til… Annie Ernaux

"for det mod og den kliniske skarphed, hvormed hun afdækker den personlige hukommelses rødder, fremmedgørelser og kollektive begrænsninger".

Nobelprisen – den største af dem alle

Hvert år på den første torsdag i oktober offentliggøres vinderen af Nobelprisen i Litteratur, den nok mest præstigefyldte pris en forfatter kan drømme om at få. Det er en pris, der er ventet med stor spænding, der nogle gange bliver afløst af stor undren, når forfatteren bliver afsløret. Ikke helt sjældent er det en forfatter, som hverken er kendt i den brede danske offentlighed eller oversat til dansk, som modtager prisen. Det har bl.a. været tilfældet med den amerikanske digter Louise Glück, som modtog prisen i 2020 og først efterfølgende er blevet oversat til dansk.

Annie Ernaux - hende kender vi da

I år tilfaldt æren franske Annie Ernaux, som er ganske velkendt og elsket i Danmark.

Annie Ernaux skriver i sin måske mest kendte roman ”Årene”, Frankrigs, verdens, kvindernes og sin egen historie. Som en hybrid af et erindringsværk og en historiebog skriver hun i et kollektivt ”vi” om de begivenheder, der har optaget og præget samfundet fra 1940 og frem: Ungdomsoprøret i 1968, AIDS, søndagsmiddage med familien og skiftende franske præsidenter.

Biblioteket har flere af romaner af Annie Ernaux, som du kan reservere. Kom forbi Biblioteket Frederiksberg og få en spændende og nu Nobelprisbelønnet læseoplevelse. Læs mere om Annie Ernaux på Forfatterweb.

Materialer