Ssh … Vi arbejder!

Af Anonym
02.08.23
15 bøger til dit no bullshit-kontorpensum

Sommerferien er slut. Hvad så nu? 

Her får du nøje udvalgt faglitteratur om arbejdsliv fordelt på 15 temaer og målrettet den erfarne på arbejdsmarkedet såvel som den nyuddannede, som efterspørger no bullshit-pensum til det moderne arbejdsliv.
 
Find svarene på nogle af de spørgsmål, du har tygget på i løbet af sommeren, i faglitteraturen nedenfor. Og ekstra materiale følger med, nemlig henvisninger til pivgode podcasts. 
 
Hop ned til det tema, som passer til din arbejdssituation.
 

Værsgo!

1. Karriere
Du tror, at karriere er en konkurrencesport, men det behøver det ikke at være. Mød landets første professor i karriere, som deler guldkorn ud om alt lige fra jobcrafting til planlagt tilfældighed.
 
2. Pseudoarbejde
Du ser sisyfosarbejde alle vegne. Her er ophavsmændene til udtrykket pseudoarbejde.
 
3. Adfærdsdesign
Du vil gerne forandre tingenes tilstand, men der er altid noget eller nogen, der spænder ben. Læs alt om adfærdsdesign og adfærdspsykologi.
 
4. Mødefacilitering
Du mener, at møder er en lang dødsgalop, og du har opdaget, det ikke er nok med en forkølet dagsorden. Her er grebene til at give møderne retning og mening. 
 
5. Arbejdspause
Du læser tit om folks arbejdspause-bekendtgørelser på LinkedIn. Det havde man også en holdning til i 1932. Filosoffens essay lyder meget som 2023.
 
6. Evaluering
Du beder folk om at udfylde evalueringsskemaer, og alt imens du læser dette, tikker der to spørgeskemaer i din egen indbakke. Forstå ulemperne ved evidenstænkningen og evalueringsmaskineriet.
 
7. Projektledelse
Du er projektleder med styr på din svimlende opgaveportefølje men har det lidt stramt med ordet ’magt’. Dyk ned i magtens sprog og værktøjer.
 
8. Ansøgning
Du er klar til et nyt arbejdseventyr og skal nu skille dig ud i ansøgningsbunken, men det dur bare ikke med et CV i cyanblå. Frygt ikke processen, for der er inspiration at hente.
 
9. Velfærdsstaten
Du er ansat i velfærdsstaten og har efterhånden hørt mange adjektiver om velfærdssystemet. Mød stjernen, der ved, hvad det vil sige at skabe forandringer i praksis.
 
10. Teamsamarbejde 
Du har en kollega i dit team, som forpester stemningen. Men det perfekte team findes ikke. Lær hvordan du navigerer klogt i teamsamarbejdet.
 
11. Unge 
Du er mellemleder, som bruger ordet ’onboarding’. Dog er du lidt usikker på de unge, der har deres debut på arbejdsmarkedet lige om lidt. Aktuel forskning tager dig i hånden.
 
12. Kommunikation
Du skriver mange mails og har erkendt, at dit konsulentdansk trænger til et serviceeftersyn. Slå op i håndbogen og undgå papirklichéerne.
 
13. Strategi
Du er ved at implodere over strategi-speak og snak om døde papirer. Du har måske hørt om teaterhittet Djøf med løg(n). Nu kan det opleves i bogform.
 
14. Imposter-syndrom
Du er bange for at blive ’opdaget’, men du er faktisk dygtig. Forstå hvad det handler om med landets førende stemme på området.  
 
15. Pension
Du er tæt på pensionsalderen og føler, at du burde have en exit-plan. Jamen her er, hvad du skal vide.
 
 

To hurtige udgangsreplikker

  1. Ryst arbejdsugen af dig og sving forbi hovedbiblioteket fredag d. 18. eller 25. august kl. 16.15-16.45 til en snak om faglitteratur om arbejdsliv, karriere og meget mere. Hvem ved, det kan være du møder dine kommende kollegaer? Læs mere under ’Det sker’ og find ’Autosvar: Tak for din mail. Jeg er på biblioteket.’
  2. Har du spørgsmål eller andre bog- eller podcasttips, tøv ikke med at skrive: amsu02@frederiksberg.dk
God arbejdslyst.
 
Anbefalet og skrevet af Amir, litteraturformidler (og tidligere fuldmægtig).

 

Tags