Bibliotekets litteraturformidler Søren med Martin Larsens 'Kronos' drømme'.
Bibliotekets litteraturformidler Søren med Martin Larsens 'Kronos' drømme'.

Biblioteket anbefaler "Kronos' drømme"

Af Anonym
26.01.24
Rid med digteren Martin Larsen ud mod solnedgangen 1. februar.

Martin Larsen (1969 - 2022) efterlod sig et kæmpe (K-Æ-M-P-E) romanværk med afsæt i mytologien om The Wild West.

Kronos' drømme er et knopskydende monster, der vrider modfortælling på modfortælling ud af historien om de tapres hjem, Guds eget land.

Samtidig handler det hele - hele tiden - også om kunst, filosofi, religion og sprog i et mylder af små, sjove, mørke, nedrige, kloge, smukke, anekdotiske røverhistorier, spundet ind og ud af hinanden. Mest ud.

En belæst gentlemans bibliotek

Kronos' drømme er uendelig, tager månedsvis at læse sig igennem og læses bedst med en åben wikipedia-fane ved hånden. Sikke mange begreber! Sikke mange skrøner! Sikke mange personer! Sikke mange ord! Sikke en verden!

Kapitel 24, der hedder "Bibliotek", udfolder sig i boghandlen 'Lucius Superbus Bøger', men består blot af en fortegnelse over "grundlæggende bøger i en belæst gentlemans bibliotek".

Kapitlet benytter et vidt forgrenet og forvredet noteapparat, som var det en afhandling man læste, og i den sidste af disse noter beskrives læsning og dem, der læser, mageløst smukt, præcist og sandt:

"(...) denne loge har ingen rang, ingen ordenstegn, intet reglement, ingen dagsorden, den udelukker ingen; dens tautologiske gedulgthed består udelukkende i, at den er usynlig for dem, der ikke kan se den, og alene af den grund ikke er medlemmer af den. Et sådant broderskab er også de læsendes."
Martin Larsen, Kronos' drømme (2023), s. 295

Dit bibliotek byder dig hver dag velkommen i klubben, der er usynlig for dem, der ikke kan se den.

Hør mere om bogen til litterær frokostpause

Mød bibliotekets litteraturformidler Søren Langager Høgh og dyk ned i Kronos' drømme og Martin Larsens andre bøger til Litterære frokostpauser torsdag d. 1. februar kl. 12:10 - 12:50.️

Materialer