Bibliotekets litteraturformidler Bettina med Stine Askovs 'Nøjsomheden'
Bibliotekets litteraturformidler Bettina med Stine Askovs 'Nøjsomheden'

Biblioteket anbefaler "Nøjsomheden"

Socialt boligbyggeri, hospice og så lidt kærlighed…

Måske synes du ikke, det lyder det som ingredienserne i en skøn, morsom og rørende roman, men det er det.

Stine Askov har skrevet bogen Nøjsomheden, som også er navnet på et socialt boligbyggeri på ghettolisten i Helsingør. Der bor Mona omgivet af sin familie, som består af moderen Mømmer, mosteren Tut og fætteren Anders. Mømmer har fyldt hele sin lejlighed, som hun nødigt forlader, med udklip om kronprinsesse Mary og andre uundværlige ting. Den slagkraftige Tut, som har været som en mor for Mona, ligger nu på hospice, og Mona kæmper en kamp for at få den kriminelle og voldelige fætter Anders til at komme og tage afsked.

Du skal ikke tro, du er noget

I familien hersker en besynderlig form for sammenhold, hvor det gælder om at fastholde hinanden i et gensidigt afhængighedsforhold indenfor nogle helt særlige spilleregler, hvor ingen får mulighed for at hæve sig op over egen socialklasse.

Mona har fået drømmejobbet i den lokale boghandel, hvor hun på små gule postits skriver finurlige anbefalinger af bøgerne. Og så er hun forelsket i Nikolaj, og det er lidt kompliceret, for man skal ikke mænge sig med de rige, og Nikolaj, bor i en stor kasse nede i velhaverkvarteret med direkte adgang til stranden.

Humor og indlevelse

Stine Askov skriver med stor indlevelse, præcision og solidaritet om en gruppe mennesker, som på nogle områder lever lidt på kanten af samfundet. Det er en meget vedkommende og hverdagsagtig fortælling, der er let at relatere til. Mona og Nikolajs kærlighedshistorie er både kejtet og sød og beskrevet med humor - uhh hvor jeg hepper på dem.

Nøjsomheden er hverken en tung eller dyster roman, men alligevel fornemmer man alvoren, og de store problemer Mona og familien er udfordret af.

Jeg synes, at var en stor fornøjelse at læse Nøjsomheden, jeg kan godt anbefale dig at læse den!

Rigtig god læselyst!
Bettina

Materialer