Foto: Litteratursiden
Foto: Litteratursiden

Vinderen af Læsernes Bogpris 2023

28.04.23
Læserne har stemt og vi kan sige tillykke til Benjamin Koppel, der vinder Læsernes Bogpris for den vidunderlige roman Annas sang.

En livlig og stor jødisk familie

"Annas sang" fortæller historien om Hannah,  der vokser op i 1930'ernes København. Hun er den mindste i en søskendeflok på fem med fire storebrødre og en dominerende mor, der vogter over familiens ry og deres jødiske slægt. Efter at alle brødrene har sat sig op imod de arrangerede ægteskaber og har giftet sig “ikke-jødisk" er der høje forventninger til Hannah.
Hun må forlade sit livs kærlighed og gifte sig med en mand, valgt af hendes forældre, forlade Danmark og flytte til Frankrig. Romanen er skrevet med afsæt i Benjamin Koppels grandtante Annas livshistorie.

Musikken som livline

Koppel skriver med stor fortælleglæde og mange fine detaljer. Det er en roman med både humor og alvor på siderne. Hannahs store passion for musikken  følger hende som en rød tråd i hele livet. Det er så fin beskrevet, hvordan musik også bliver hendes livline.
Vores litteraturformidler Bettina skriver så rigtigt i sin anmeldelse: "For mig står første del af romanen, som beskriver Hannahs opvækst og ungdom i København, stærkest. Beskrivelserne af familien med onkler og tanter, højtiderne og dagligdagen i København er skrevet, så man ser det hele udspille sig lyslevende for sig. Annas sang er en stor, bred familieroman i ordets bedste forstand - en skøn, berigende og hyggelig læseoplevelse". Læs hele Bettinas anmeldelse.


Bogens betydning

Lise Vandborg sagde i sin tale til Benjamin Koppel ved prisoverrækkelsen: "Jeg håber, at alle, der er med til fejringen i dag og ikke har læst Annas sang, vil læse den. Og jeg håber, at I alle vil bære den med i jeres liv og handlinger: For bogen minder os både om at have større forståelse for andre kulturer og om, at vi skal reagere mod kvindeundertrykkelse og andre uretfærdigheder. Og så viser bogen den store kraft, der ligger i vores livshistorier og i at fortælle dem videre.". Læs hele Lise Vandborgs tale.

Læsernes Bogpris uddeles af Danmarks Biblioteksforening i samarbejde med de danske folkebiblioteker. Kom forbi biblioteket, lån bogen og læs eller genlæs "Annas sang". Det er en storslået læseoplevelse.

Materialer